2012. december 30., vasárnap

Narancssárga bársonyvirág mag 100 db/csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

Latinnév:  Tagetes patula L.
Családnév:  Fészkesvirágzatúak családja (Compositae, Asteraceae)
Egyéves, igénytelen dísznövény, levelei szárnyasán tagoltak, keskeny sallangjai fűrészesek. A virágzat fészekpikkelyei összenőttek, a sugárvirágok sárgák, narancssárgák vagy barnás színűek. Kellemetlen szagú. Mexikóból származik, nálunk gyakran termesztik rokonfajaival együtt udvarokon, kertekben, parkokban. A virágzatokat a gyógyszeripar a helenien nevű sárga festékanyag előállítására használja. Ez utóbbi a xantofillok csoportjába tartozó lutein nevű karotinoidalkohol palmitinsawal képzett észtere.
A szem sötéttel szembeni alkalmazkodási képességének helyreállítására, illetve fokozására használják. Javítja a szem gyenge fényviszonyokkal szembeni érzékenységét, javallt szürkületi vakságban (hemeralopia vagy farkasvakság) és festékes szemideghártya-gyulladásban (retinitis pigmentosa). A gyógyszer fogyasztása főleg olyan foglalkozások esetében szükséges, melyeknél a szemnek ismételten alkalmazkodnia kell a változó fényerősséghez, a gyenge megvilágítási viszonyokhoz: mozdonyvezetők, gépjárművezetők, bányászok használják. Hatása hosszan tartó, 7-10 napos adagolása után rendszerint csak fél év múlva kell megismételni. Vízben oldódó flavonoid festékanyagai közül a patuletint ebben a fajban fedezték fel.
A kellemetlen szagú virágzatokból értékes illatszeripari alapanyagot állítanak elő, ehhez a nyersanyagot ősszel, a fagyok beállta előtt, az ágyások felszámolásakor gyűjtik be. Az illóolaj jellemző alkotórésze a tageton nevű nyíltszénláncú monoterpén keton. A levelek petroléteres kivonatából elkülönített illóolaj nagy részét a linalool és a linalilacetát képezi. A legkellemesebb illatú párlatot T. signata Bartl. -ból nyerik, melynél az illóolajhozam 0, 5% körüli és ocimént, linaloolt, alfa-terpineolt tartalmaz . A T. erecta L. illóolajában főleg linalool, limonén és ocimén található.



Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2012-12-31 14:00
. Narancssárga bársonyvirág mag 100 db/csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése